Απόσπασμα από το βιβλίο “Green Smoothie Revolution” by Victoria Boutenko, το πρώτο ξενόγλωσσο βιβλίο που διάβασα και που από εκεί άρχισε το τέλειο ταξίδι μου…
…”Για δεκαετίες οι διαιτολόγοι εκπαίδευαν το κοινό σχετικά με τα πολλαπλά ωφέλη των λαχανικών, αλλά δεν ήταν σαφές πώς μπορούσε κάποιος να συμπεριλάβει φρέσκα πράσινα λαχανικά στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Η μόνη λύση για αυτό φαινόταν οι σαλάτες. Το πρόβλημα είναι ότι σε έναν τέτοιο βιομηχανοποιημένο κόσμο, η γεύση των πράσινων δεν είναι και τόσο ευχάριστη όσο οι ερεθιστικές γεύσεις των επεξεργασμένων τροφών…
…Αυτό ήταν αλήθεια και για μένα επίσης. Ηξερα ότι πρέπει να τρώω πράσινα αλλά δεν μου άρεσε η γεύση τους. Το 2004 τρεφόμουν ήδη ωμοφαγικά για περισσότερο από μία δεκαετία και παρότι η αλλαγή στη διατροφή μου μού είχε επιτρέψει να αντιστρέψω τα κυριότερα προβλήματα υγείας μου -οίδημα, αρρυθμία και κατάθλιψη- εξακολουθούσα να μην βιώνω αυτό το κάτι ‘πιο ζωντανό’ που αναζητούσα.
Σε αναζήτηση της τέλειας ανθρώπινης διατροφής, αποφάσισα να ψάξω για κάποιο ζώο που να είναι πιο συνδεδεμένο με τον άνθρωπο. Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι εκτιμάται ότι οι χιμπατζήδες μοιράζονται το 99,4% των γονιδίων τους με τους ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, αυτά τα ζώα εμφανίζουν μία εξαιρετικά δυνατή φυσική ανοσία στο AIDS, την ηπατίτιδα C, τον καρκίνο και άλλες θανατηφόρες ανθρώπινες ασθένειες. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αφού μοιραζόμαστε το 99,4% των γονιδίων, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι κατά 99,4% παρόμοια. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Δηλαδή η κλασσική δυτική διατροφή -θα τη συναντήσετε ως SAD: Standard American Diet- είναι σχεδόν 99% διαφορετική από τη διατροφή των άγριων χιμπατζήδων. Δείτε και μόνοι σας:
Η κλασσική δυτική διατροφή αποτελείται από σχεδόν 100% μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η διατροφή των χιμπατζήδων από 100% ωμές και ανεπεξέργαστες τροφές. Οπως μπορείτε να δείτε από τα διαγράμματα παρακάτω, ακόμη και η διατροφή των τυπικών ωμοφάγων μοιάζει με αυτή των χιμπατζήδων μόνο κατά 50%.
Όταν συνειδητοποίησα πόσα πράσινα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εμείς οι άνθρωποι, ξεκαθαρίστηκε στο μυαλό μου ότι έπρεπε να προσεγγίσω το θέμα από νέα βάση. Από τη μελέτη της ανθρώπινης ανατομίας έμαθα ότι για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση, τα πράσινα πρέπει να εισέλθουν στο σώμα σε υγρή μορφή. Τα πράσινα είναι πλούσια σε κυτταρίνη και αυτό αποτελεί ένα θέμα για το γαστρεντερικό σύστημα. Σε τέλειες συνθήκες υγείας και με προϋπόθεση τη μη ύπαρξη διατροφικών ελλείψεων, τα πράσινα υγροποιούνται με δύο διαδικασίες, πρώτον με σχολαστικό μάσημα και δεύτερον με την ανάμειξή τους με τα στομαχικά υγρά. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν έχουν επαρκή επίπεδα υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι τους κυρίως λόγω έλλειψης ιχνοστοιχείων, και ειδικότερα του ψευδάργυρου.
Είναι πολύ απλό να συνειδητοποιήσει κάποιος αν έχει χαμηλό επίπεδο γαστρικών οξέων στο στομάχι του, αρκεί να θυμηθεί πώς αισθανόταν όταν έκανε εμετό όταν ήταν παιδί και πώς όταν μεγάλωσε…σίγουρα τη καούρα στην πρώτη περίπτωση θα τη θυμόταν για μέρες, ενώ στη δεύτερη μάλλον δεν θα είχε την παραμικρή ενόχληση. Αυτός λοιπόν πιθανόν να είναι ένας δείκτης χαμηλής επάρκειας οξέων στο στομάχι.
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μασήσουν σχολαστικά την τροφή τους και έχουν χαμηλά επίπεδα υδροχλωρικού οξέος τελικά σταματούν να απολαμβάνουν τα πράσινα και μάλλον αποκτούν μία απέχθεια για αυτά. Καταλαβαίνω ότι αυτός είναι ένας μηχανισμός άμυνας του ανθρώπινου σώματος…σαν να μας λέει ‘αγάπη μου δεν είσαι ικανός να πέψεις αυτήν την τροφή και το μόνο που θα σου δώσω είναι επιβάρυνση στο πεπτικό σου σύστημα, θα σε κάνω να έχεις ανακατοσούρα, άρα σταματάς να τρως τα πράσινα μια και καλή. Είναι ένας ένας φαύλος κύκλος. Καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, αποκτούν προοδευτικά πολλές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά. Και όντας ανίκανοι να παράξουν επαρκή στομαχικά υγρά, σταματούν να καταναλώνουν πράσινα κι έτσι αποκτούν ακόμη περισσότερες ανεπάρκειες σε στοιχεία. Η υγεία τους συνεχίζει να επιδεινωνεται.
Την εποχή που αναζητούσα τις λεπτομέρειες της πέψης των πράσινων, ήδη από το στόμα μου έλειπαν βασικοί τραπεζίτες και τα στομαχικά μου υγρά δεν ήταν επαρκή. Εψαξα λοιπόν να βρω τρόπους να υγροποιήσω μεγάλες ποσότητες πράσινων λαχανικών. Στην αρχή αποφάσισα να αναμείξω σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε μπλέντερ υψηλής ταχύτητας, όμως μόλις άνοιξα το καπάκι έπρεπε αμέσω να το κλείσω, καθώς η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Κατάλαβα αμέσως ότι ήταν αδύνατο να πιω αυτό το μείγμα. Tαυτόχρονα όμως ήξερα ότι ήμουν στο σωστό δρόμο. Κάθε νέο μείγμα πετιόταν στο κομπόστ!! Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι που ανακάλυψα σε ένα από τα βιβλία μου για τους χιμπατζήδες ότι αρκετές φορές έπαιρναν ένα φρούτο, το τύλιγαν σε ένα φύλλο και το έτρωγαν σαν σάντουιτς. Εμεινα κολλημένη να διαβάζω αυτό το κείμενο σκεφτόμενη ότι ήταν ένας φτωχός συνδυασμός τροφών σύμφωνα με τα ανθρώπινα δεδομένα…μετά σκέφτηκα ότι μάλλον οι χιμπατζήδες ξέρουν καλύτερα! Αργότερα έφτασα στο συμπέρασμα ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά εσφαλμένα ήταν τοποθετημένα στην κατηγορία των λαχανικών καθότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν έχουν άμυλο, ενώ τα λαχανικά όπως τα καρότα, τα μπατζάρια, το μπρόκολο, τα κολοκύθια, οι πατάτες περιέχουν άμυλο. Τα αμυλώδη λαχανικά όμως συνδυαζόμενα με φρούτα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, ενώ σε αντίθεση με αυτό, οι ίνες στα πράσινα φύλλα συνεισφέρουν στην αργή απορρόφηση των σακχάρων των φρούτων, καθιστώντας αυτόν τον συνδυασμό ωφέλιμο.
Αυτή η ανακάλυψη σημάδεψε την αρχή της δικής μου επαναστατικής ιδέας των πράσινων smoothies. Εβαλα λοιπόν στο μπλέντερ μπανάνες και kale (λαχανικό που δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα) και με τρόμο άνοιξα το καπάκι, αλλά μύριζε υπέροχα. Δοκίμασα αυτό το σούπερ πράσινο υγρό και είχε ακριβώς τη γεύση ενός smoothie μπανάνας. Επιτέλους ήμουν ικανή να κοροϊδέψω το ίδιο μου το σώμα. Κατάφερα να καταναλώσω μεγάλες ποσότητες πράσινων λαχανικών χωρίς αντίδραση από το σώμα μου ή από τους γευστικούς μου κάλυκες. Δεν ένοιωσα ανακατοσούρα…στην πραγματικότητα απολάμβανα εκστασιασμένη τα πράσινα λαχανικά για πρώτη φορά στη ζωή μου!
Καθώς έπινα το πρώτο πράσινο smoothie στη ζωή μου, σκέφτηκα ότι και τα παιδιά μου θα μπορούσαν να απολαύσουν πράσινα smoothie επίσης…και οι φίλοι μου…και οι γείτονές μου…και οι συνεργάτες μου…και οι μαθητές μου….και ω Θεέ μου όλος ο κόσμος επίσης!!! Μετά από αυτή μου τη σκέψη άρχισα να χορεύω στο γραφείο μου και μετά στο δρόμο…δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελάω και να το φωνάζω με χαρά. Ανακάλυψα ότι τα πράσινα smoothies ήταν η τέλεια λύση για ανθρώπους σαν και μένα, δηλαδή για εκατομμύρια αυτών!!…”
Πηγή: www.rawfamily.com