3/Dec/2013

Τα Τοπ 5 Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά: Νο 1 το Kale

Το άγνωστο στους περισσότερους kale (κέιλ) ΔΕΝ είναι η ελληνική λαχανίδα, όπως κακώς μεταφράζεται. Για τη λαχανίδα θα γράψω στο αμέσως επόμενο άρθρο, μιας και εξεπλάγην για το ποιο λαχανικό της αγγλικής γλώσσας μεταφράζεται ως λαχανίδα στα ελληνικά!

 

Αν λοιπόν υπήρχε ένας σούπερσταρ των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, το κέιλ θα ήταν σίγουρα αυτό! Το κέιλ είναι μία διατροφική υπερδύναμη που παρέχει μια σειρά οφελιών…Στην πραγματικότητα είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό που υπάρχει. Το συγκεκριμένο λαχανικό ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια βρυξελλών, το γογγύλι, το γουλί, το ραπανάκι, τη μαύρη βρούβα, το σινάπι και άλλα, όχι τόσο γνωστά λαχανικά. Προτού σκεφτείς οτι είναι μια ακόμα ξενόφερτη μόδα, το κέιλ, όπως και αρκετά απο τα λαχανικά της συγκεκριμένης οικογένειας, είναι απόγονοι του άγριου λάχανου, ενός λαχανικού που έχει χρησιμοποιηθεί απο τα προϊστορικά χρόνια και έχει τις ρίζες του στην Μικρά Ασία. Υπάρχουν διάφορες ποικιλιές κέιλ, όπως φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία, τη μόνη όμως ποικιλία που έχω βρει στην Αθήνα  είναι το curly kale.

 

kale1

 

Ο οργανισμός USDA έχει ένα σύστημα κατάταξης που αφορά την αντιοξειδωτική ικανότητα κάθε τροφίμου. Εκεί συνεκτιμούν τις διαφορετικές αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα και μετά ελέγχουν πώς αυτές οι ομάδες συστατικών έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Βασισμένοι σε αυτά τα στοιχεία, έχουν δημιουργήσει τη λίστα ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Οσο πιο ψηλά στη λίστα ORAC είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο αντιοξειδωτικό είναι. Αυτό εξηγεί λοιπόν γιατί ξεκίνησα με το βασιλιά των λαχανικών, μιας και το kale είναι το Νο.1 σε αυτή τη λίστα όσον αφορά την κατάταξη των λαχανικών, με σκορ 1.770 (για τα 100 γρ τροφίμου). Το αμέσως επόμενο στη λίστα λαχανικό είναι το σπανάκι με σκορ 1.260. Σημειωτέον οτι ο USDA συνιστά την κατανάλωση 3.000 με 5.000 μονάδων ORAC την ημέρα.

 

Οπως και όλα τα μέλη των σταυρανθών λαχανικών, το κέιλ περιέχει πολύ ισχυρές ουσίες που προφυλάσσουν από τον καρκίνο. Είναι επίσης πλούσιο σε θείο, όπως και σε σουλφοραφάνη, απαραίτητα στοιχεία για τη αυτο-αποτοξίνωση του οργανισμού μας! Το σκούρο πράσινο χρώμα του οφείλεται βεβαίως στο υψηλό του περιεχόμενο σε χλωροφύλλη, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. [Ο τρόπος που αλληλεπιδρούν γενικά τα λαχανικά της οικογενείας των σταυρανθών με τον θυρεοειδή αδένα και το γιατί άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με τη λειτουργία του (και  μόνον αυτοί) θα πρέπει να τα καταναλώνουν περισσότερο μαγειρεμένα παρά ωμά θα αναφερθεί σε επόμενο άρθρο].

 

Τα οφέλη του βέβαια δεν σταματούν εδώ. Το kale περιέχει το περισσότερο ασβέστιο και σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Στην πραγματικότητα περιέχει σχεδόν τριπλάσιο ασβέστιο από ότι φώσφορο. Αυτή είναι μια πολύ υγιής σχέση μεταξύ των δύο αυτών μακροστοιχείων. Προς ενημέρωση, η υψηλή πρόσληψη φωσφόρου ή/και η κακή αναλογία του σε σχέση με το ασβέστιο είναι αυτή που έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση, μιας και οδηγεί σε διαρροή ασβεστίου από τα οστά και αποβολή του από το σώμα.

Παρακάτω παραθέτω μία λίστα με το διατροφικό προφίλ 100 γρ. αυτού του πράσινου “χρυσού”:

(Το % αφορά ποσοστό επί της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης, προσαρμοσμένο ανάλογα για ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων)

 

Θερμίδες: 50

Πρωτεΐνες: 3 γρ

Υδατάνθρακες: 10 γρ

Λιπαρά: 0,7 γρ

Διαιτητικές ίνες: 2 γρ – 8%

Νερό: 84,5 γρ

 

Βιταμίνη Α: 15.376 IU – 308%

Βιταμίνη C: 120 mg – 200%

Βιταμίνη Κ: 817 mcg – 1.021%

Βιταμίνη Β6: 0,3 mg – 14%

 

Μαγγάνιο: 0,8 mg – 39%

Ασβέστιο: 135 mg – 14%

Χαλκός: 0,3 mg – 14%

Κάλιο: 447 mg – 13%

Σίδηρος: 1,7 mg – 9%

Μαγνήσιο: 34 mg – 8%

Φώσφορος: 56 mg – 6%

 

Ω3 λιπαρά οξέα: 180 mg

Ω6 λιπαρά οξέα: 138 mg

 

ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ!! ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα…Ναι, είναι γεγονός ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ή τουλάχιστον όσο και αν είχα ψάξει δεν είχα βρει…Χρόνια ολόκληρα γνωρίζω την ύπαρξη του kale…σε σημείο που να έχω βαρεθεί να διαβάζω συνταγές ωμοφαγίας, να το βλέπω συνέχεια μπροστά μου και να μην μπορώ να το βρω πουθενά. Ετσι αποφάσισα να το καλλιεργήσω η ίδια! Ναι,  ξέρω επίσης τι θα σκεφτείς…ότι δεν έχουν όλοι κήπο…Όλοι όμως μπορούν να καλλιεργήσουν kale στο μπαλκόνι τους, αρκεί να έχουν ηλιακό φως και μερικές γλάστρες…Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του, δεν ασθενεί και το κάθε φυτό βγάζει πάρα πολλά φύλλα. Χωρίς να διαφημίζω κανέναν, ο παραγωγός φυτωρίων που βρήκαμε είναι η βιολογική εταιρία www.Olyplant.gr, από την οποία, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να μάθει σε πια σημεία λιανικής πώλησης ανά την επικράτεια στέλνουν τα φυτώριά τους.

 

Τέλος, όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής συνταγών με kale, θα σου πω πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σκέτο ή σε συνδυασμό με άλλα πράσινα λαχανικά, κάνει θρεπτικότατους πράσινους χυμούς (juices), το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά σε πράσινα smoothies και βέβαια, για όποιον διαθέτει αφυγραντή, κάνει ΤΕΛΕΙΑ τσιπς με μεγάλη πληθώρα συνταγών πάνω σε αυτό το θέμα. Ηδη ετοιμάζω ένα βίντεο με τα τσιπς που ήδη “ψήνονται” στον αφυγραντή. Για όσους βέβαια καταναλώνουν και μαγειρεμένες τροφές, θα πω οτι το φτιάχνω μόνο του ή με άλλα φυλλώδη λαχανικά στον ατμομάγειρα του thermomix (δεν βράζω ποτέ τα λαχανικά σε νερό, τα ετοιμάζω μόνο στον ατμό) και οφείλω να βεβαιώσω ότι θα είναι από τις νοστιμότερες βράστο-χόρτο-σαλάτες που θα έχεις δοκιμάσει! Πέραν των ανωτέρω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές αντί για οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό…

 

Υποψιάζομαι ότι δεν θα πολυαγαπηθεί το  συγκεκριμενο άρθρο  ακριβώς γιατί δεν είναι ένα λαχανικό γνωστό στην Ελλάδα…όμως περιμένω μέσα από αυτό να ενεργοποιήσω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ, να γίνουν γνωστές οι πολύτιμες ιδιότητές του και να σας προκαλέσω να το βρείτε και να το καλλιεργήσετε! Πριν μερικά χρόνια έπρεπε κάποιος να παραγγείλει σπόρους μόνο από το εξωτερικο για να το καλλιεργησει…σήμερα υπάρχει ήδη και διατίθεται από ελληνική βιολογική εταιρία.

 

Θα το εκτιμούσα δεόντως να με ενημέρωνε κάποιος, στέλνοντάς μου μήνυμα στα σχόλια, αν και πού έχει βρει κέιλ στην ελληνική αγορά! Δεν έχω δημοσιεύσει συγκεκριμένη συνταγή, εκτός βεβαίως του βίντεο που θα αναρτηθεί σύντομα και θα αφορά τα kale chips. Παραμένω στη διάθεσή σας όμως, αν κάποιος ζητήσει…

Signature

 

Websitewww.MyLifeOnTheRaw.com

Youtubewww.youtube.com/user/MyLifeOnTheRaw

Facebookwww.facebook.com/MyLifeOnTheRaw

Twittertwitter.com/MyLifeOnTheRaw

Print pageEmail page

  • Pepi

    Καλησπέρα . Εχω βρει kale σε βιολογικά προϊόντα στη Ν.Ερυθραια

  • Αλέξανδρος

    Βρήκα σήμερα βιολογική αγορά βουλας

  • Katia Veneth

    Καλησπέρα σας εντελώς τυχαία το βρήκα στην λαϊκή αγορά του Γαλατσίου υπήρχε μονο σε εναν πωλητή’μου το πρότειναν οι ίδιοι και με ενημέρωσαν για τιε αντιοξειδωτικές του δράσεις’το έχω φάει μονο ώμο σε σαλατα(επίσης σε αυτό το σημείο να πω οτι βρήκα πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικο το άρθρο σας)

  • Vini Filippi

    Το Kale μπορείς να το βρεις στο Σούπερ μάρκετ Θανόπουλος στην Κηφισιά!

  • ΝΙΚΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    πηξαμε στις ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ ιδιως τις εξωτικες…
    Γιατι οχι Ελληνικες, καθε λαος πρεπει να ξεκιναει με ο,τι φυτρωνει στα χωματα του, τι πιο φυσικο να ταιριαζουν περισσοτερο στον δικο μας οργανισμο?
    Προτιμηστε τα οργανικα – βιολογικα και μην ξεχνατε το ρητο ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ

    • giorgospm

      Οργανικα – βιολογικα θα βρεί κάποιος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από γνωστό του παραγωγό. Πράγμα που είναι απίθανο για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων….

  • jurgen

    καλημερα….σπορους kale για παραγωγη γνωριζεις που μπορουμε να βρουμε?

  • giorgospm

    Σε Λαϊκή της Θεσσαλονίκης, στον Άγιο Θεράποντα το βρήκα. Το καταναλώνω στην σαλάτα ωμό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα για τους λάτρεις. Έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση!

    • savvas

      Υπάρχει και το καλοκαίρι αυτό ή μόνο χειμώνα?