1/Oct/2013

Διατροφική μαγιά: μη ωμοφαγική αλλά άκρως θρεπτική!

Posted in: Blog, Youtube, Σνακς

Οι φωτογραφίες του άλμπουμ αυτού είναι από τις 3 συνταγές παρακάτω…


Διατροφική μαγιά: το τυρί των χορτοφάγων…η “αμαρτία” των ωμοφάγων!!!


Και μόνο η λέξη “μαγιά” είναι κάτι που τρομάζει όλους εκείνους που υποφέρουν με το γαστρεντερικό τους σύστημα ή όσους ταλαιπωρούνται από καντιντίαση! Όμως η διατροφική μαγιά είναι μη ενεργή μορφή του Σακχαρομύκητα Cerevisiae. Αυτές οι κίτρινες λαχταριστές νιφάδες χρησιμοποιούνται από τους χορτοφάγους κάθε επιπέδου για να προσδώσουν μία “τυρένια” γεύση στα φαγητά αλλά και για να προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών.


Η διατροφική μαγιά είναι ένα καθαρά χορτοφαγικό προϊόν, δεν έχει καμία σχέση με τη μαγιά μπύρας που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία για παραγωγή αλκοόλ, αλλά ούτε και με τη μαγιά του ψωμιού για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στη διαδικασία ζύμωσης των αρτοπαρασκευασμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά η μαγιά αυτή είναι ανενεργή. Η μαγιά αναπτύσσεται σε υπόστρωμα από μελάσσα ή/και πατζάρια (και όχι σε λυκίσκο όπως η μαγιά μπύρας) και θεωρείται προϊόν ελεύθερο γλουτένης. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β προστίθενται στη μαγιά για να διευκολύνουν την ανάπτυξή της. Μετά από 7 ημέρες ανάπτυξης και ζύμωσης, συγκομίζεται, πλένεται, παστεριώνεται και εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να εξαλιφθεί η Candida Albicans. Συνήθως καλής ποιότητας διατροφική μαγιά είναι εμπλουτισμένη και με Βιταμίνη Β12.


Ως επί των πλείστων, τη συναντάμε σε μορφή νιφάδων αλλά και σε σκόνη, μόνο που αν τη βρούμε σε σκόνη θα χρειαστούμε τη μισή ποσότητα από εκείνην σε νιφάδες. Συνήθως η ημερήσια δοσολογία της είναι 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας.


Γιατί λοιπόν τη χρησιμοποιούμε??
 Οπως λεει και το όνομά της, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά…ας τα δούμε αναλυτικά:


- Βιταμίνες Β, (πλούσια σε Β1, Β2, Β6) φολικό οξύ (Β9), Νιασίνη (Β3), ειδικότερα το κίτρινο χρώμα της οφείλεται σε υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β2. Β12 υπάρχει επίσης αλλά όχι σε όλες τις μάρκες.

 - Πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, μεταξύ άλλων σελήνιο, χρώμιο, φώσφορος, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος. 

 - Περιέχει 18 αμινοξέα, κάνοντάς την πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, 3 κ.σούπας περιέχουν 8 γρ πρωτεΐνη.

 - Περιέχει βήτα-γλυκάνες, μια μορφή διαιτητικών ινών, αλλά και γλουταθιόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, χρήσιμες ουσίες για τη μείωση της χοληστερόλης αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αντίστοιχα.

 - Είναι χαμηλή σε λιπαρά

 - Δεν περιέχει γλουτένη, πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι ή συντηρητικά


Χρήσεις της διατροφικής μαγιάς


Αν και περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, η μαγιά αυτή νομίζω περισσότερο χρησιμοποιείται για την ιδιαίτερη γεύση της παρά για τη θρεπτικότητά της. Η γεύση της είναι “τυρένια” βεβαίως και αρκετά ιδιαίτερη, χαρακτηριζόμενη και ως umami. Την ιδιαίτερη αυτή umami γεύση τη δίνει το γλουταμικό οξύ κι εδώ έρχεται η μεγάλη διένεξη για τη διατροφική μαγιά. ‘Αλλοι υποστηρίζουν πως δεν έχει καμία σχέση με το MSG (monosodium glutamate) που είναι ένα από τα χειρότερα διατροφικά πρόσθετα στη βιομηχανία των τροφίμων, με ισχυρές εθιστικές ιδιότητες και άλλοι υποστηρίζουν ότι το ελεύθερο γλουταμικό οξύ λειτουργεί στο σώμα ακριβώς όπως το MSG. Είναι πολύ σπάνια τα άρθρα που έχω διαβάσει κατά της διατροφικής μαγιάς, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και δεν παύω να τα αναφέρω! Επειδή όμως το προϊόν αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θεωρείται ωμοφαγικό, δεν το χρησιμοποιώ κάθε μέρα…όμως είναι κι ένα προϊόν που ουδέποτε μου έχει δημιουργήσει οποιαδήποτε αναστάτωση στο πεπτικό μου σύστημα (με το οποίο διατηρώ μια άριστη σχέση τα τελευταία χρόνια, πίστεψε με!), και φυσικά ουδέποτε μου έχει δημιουργήσει οποιαδήποτε μορφή έξης (σιγά μην το καταλάβαινες…θα ρωτήσεις! γνωρίζω απόλυτα σε ποια τρόφιμα είμαι εθισμένη…θα σου απαντήσω!).


Τρεις διαφορετικές χρήσεις του προϊόντος σε ωμοφαγικές συνταγές:


α)
ως “τυρί” μακαρονιών…αναμειγνύουμε ίση ποσότητα διατροφικής μαγιάς και αλεσμένων κάσιους (ή άλλων ξηρών καρπών, αλλά με τα κάσιους ταιριάζει απόλυτα) και λίγο αλάτι ιμαλαίων και σερβίρουμε πάνω από μακαρονάδα κολοκυθιών με σάλτσα τομάτας ή πέστο (μπορεί να σερβιριστεί και πάνω από συμβατικά μακαρόνια για τους vegan)


β)
σως σαλάτας ή ντιπ λαχανικών (η περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα νερού στη συνταγή δημιουργεί το αντίστοιχο προϊόν)

1/3 κούπας κουκουναρόσπορους, μουλιασμένους για 1 ώρα
2 κ.σ. hemp seeds (ή ηλιόσποροι μουλιασμένοι)
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
7 πλατιά φύλλα βασιλικού
3 χουρμάδες
1-2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ταμάρι (ή 1 κ.γ. αλάτι)
60-80 ml χυμός λεμονιού
200 ml νερό
1/4 κ.γ. σκόνη κάρδαμου
1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν


Ολα μαζί βζιν βζιν βζιν σε blender κι έτοιμο..


γ)
το ατελείωτο, μοναδικό και λατρεμένο μου ποπ κορν κουνουπιδιού (ακολουθεί βίντεο για αναλυτικότερη παρασκευή)


1 μικρό κεφάλι κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια (περίπου 600-700 γρ. τελικού προϊόντος)

6-7 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά

2-3 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα

30 ml χυμός λεμονιού

λίγο λάδι

1/4 – 1/2 κουταλιάς της σούπας αλάτι Ιμαλαϊων (σιγά σιγά το αλάτι, για να μη βγει λύσσα!)


Εκτέλεση

Σε πλαστικό σακουλάκι αδειάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με το χέρι. Δοκιμάζουμε αρχίζοντας από την ελάχιστη ποσότητα των υλικών, προσθέτουμε μέχρι να μας ικανοποιεί η γεύση…τρώγεται όπως είναι ή απλώνεται σε αφυγραντή στους 105°C για 4-5 ώρες…μάλλον δεν θα προλάβει να αφυγρανθεί!

Θα έχει φαγωθεί νωρίτερα…τουλάχιστον στην κουζίνα μου αυτό συμβαίνει πάντα!!!!!

 

Print pageEmail page

  • Ιωάννης Σ. Κιούσης

    Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας.

    Δοκίμασα τη διατροφική μαγιά πριν λίγες ημέρες και η τυρένια γεύση του είναι πράγματι πολύ αποτελεσματική στην πλήρη αντικατάσταση του τυριού.

    Βέβαια, με προβλημάτισε αυτό που λέτε για το ότι λειτουργεί όπως το MSG, άρα θα χρειαστεί ακόμα αρκετό διάβασμα για να καταλήξω εάν θα την καθιερώσω ή όχι.

    Εάν, βέβαια, μπορείτε να παραθέσετε κάποια από τα σχετικά άρθρα που αναφέρονται ενάντια στη χρήση της διατροφικής μαγιάς, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερως.

    Ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για το χρόνο σας,

    Καλή συνέχεια